Zdrowa dieta – Rzeżucha

Rosnące zainteresowanie zdrowym stylem życia sprawia, że wielu z nas wprowadza do swego menu tak wartościowe dodatki, jak rzeżucha. Dlaczego warto ją włączyć do swej diety? Bo kiełki rzeżuchy to wspaniały smak oraz ozdoba każdego talerza. Ta wartościowa roślina to źródło wielu ważnych dla naszego organizmu witamin oraz składników odżywczych, a jednocześnie rewelacyjna ozdoba, dzięki której nasze posiłki nabiorą wyjątkowego charakteru. Rzeżucha, a dokładniej jej kiełki, są jednym z najciekawszych dodatków do kanapek i burgerów. Roślina ta pojawia się też w innych przysmakach. Jej obecność uwzględniają zatem i przepisy na zdrowe surówki czy sałatki, i przepisy na oryginalne twarożki lub pasty. W jaki sposób ten dar natury wpływa na nasze menu? Dieta, w której regularnie pojawia się rzeżucha, zalecana jest przede wszystkim weganom oraz wegetarianom. Zdrowa dieta nie może się przecież obejść bez żelaza, którego doskonałym źródłem są właśnie te niewielkie kiełki. Dodatkowo w tej roślinie znaleźć można sporo magnezu i wapnia – kolejnych składników, niezwykle ważnych dla naszego organizmu. Ten dodatek do wielu potraw jest jednocześnie doskonałym źródłem takich witamin, jak witamina A oraz witamina C.